Foto: Anna Norberg (Privat)
Foto: Anna Norberg (Privat)

Var nöjd med allt som livet ger 

Veckan flimrar förbi. Fredriksdals-teaterns scen. Därefter Gotland och vår Pippi-show. En snabbvisit hem för att meka och hyra ut vår husbil (!) Direkt tillbaka till Helsingborg för ännu en föreställning med Fars Lilla Tös. Därefter flyget till kontoret och Djungelboken iklädd rollen som VD och producent. Låter det som en glamourös vecka? Jag lovar, det är så lite glitter och glamour det kan bli. Det enda som glittrar är ögonskuggan som blivit kvar på kinden då jag var för trött för att tvätta ansiktet. Kanske börjar jag faktiskt bli den där Fläckiga Hyenan som Robban kallade mig i förra bloggen? 

Hyena eller inte så är jag, precis som Baloo sjunger, nöjd med allt vad livet ger. Eller nästan. De extra rynkorna, invändigt stress-kroppsfett, sömnproblem, tidsbrist, dåligt föräldra-samvete, ständig oro och stressplitor kunde man vara utan. Men trots att jag lider ”viss” brist på livsbalans så har jag förmånen att arbeta med det jag älskar och med den jag älskar.  Så jag är priviligierad. Inte tu tal om annat.  
 
När jag tänker på kombon familj och stress, så kommer jag osökt in på barnens perspektiv. Är det så att vi moderna föräldrar, genom vår drift att förverkliga oss själva, göra karriär och träna våra slitna kroppar åsidosätter barnens behov av närhet och trygghet? Har den där mystiska egentiden blivit viktigare än att verkligen umgås med våra barn? Lämnar vi dem för lätt i händerna på allas vår barnvakt Miss Internet? Och nej, det här är varken påhopp eller start av drev mot någon – jag pratar mest i generella ordalag, och inkluderar i högsta grad mig själv. 
 
Jag tänker på alla människor som vi vill skall få möjligheten att komma och se vår roliga, spännande och medryckande Djungelboken The Musical. Hur kan vi konkurrera med Ipads, TV-spel och mobiler? Min egen mobil har transformerats till en adderad kroppsdel så jag förstår problematiken, tro inget annat. 
 
En annan viktig fråga är om barn idag ens uppskattar att sitta i en salong och se levande teater? Vad tror ni? Själv är jag övertygad. Jag skall till och med gå så långt att påstå att jag är … nittionio procent säker på de gör det. Men jag tror däremot att vi vuxna har glömt känslan. Den där känslan när man var liten och fick vara med. Jag minns fortfarande när hela familjen gick på bio tillsammans första gången. När vi fick uppleva en teaterscen. Allt det där var så speciellt och … stort. Och det bästa av allt, vi pratade om det där vi hade upplevt tillsammans, länge efteråt. Vi skapade gemensamma minnen.  Något att samlas runt. 
 
DETTA är förstås exakt vad vi bygger våra musikaler på! Att familjer skall kunna skapa minnen tillsammans. Genom att umgås. Och uppleva. Tillsammans. 
 
Även om vår egen apunge har fått vara med och dela vårt skapande i mångt och mycket så önskar jag förstås att vi hade gjort mer. Det eviga föräldra-samvetet. Men vet ni, att det är faktiskt aldrig för sent. Så här kommer ett råd till alla er där ute: 
Res er upp ur soffan, spring några kilometer mindre på löpbandet och stäng av datorn. Sudda bort den panikslagna internet-abstinensen i blicken på barnen genom att förmedla era egna minnen och känslor från förr. Minns biobesöken, picknicarna, teaterbesöken, när Sverige spelade VM semifinal i fotboll 1994 och hela familjen satt inklämda i soffan eller på golvet. Om ni inte har några sådana minnen att plocka fram så ta ändå barnen i handen - bjud med farmor, farfar, mormor och morfar -  ge er ut och skapa nya minnen.  
Teater, bio, shower, musikaler, enklare friluftsaktiviteter … utbudet är stort. Det viktiga är att göra något tillsammans. I riktiga livet. 
 
Sådär, varsågoda. Nu vet ni vad ni skall göra. Själv skall jag kolla upp om det går amputera telefonen från örat eller om det kanske finns någon mobil-rehab där jag kan checka in. De kanske till och med erbjuder Livsbalans om man betalar extra. 
 
Anna Norberg 
Mamma, Sambo, Matte, Producent, VD, Försäljningschef, Personalchef, Skådespelerska, Bilmekaniker 
… och Fläckig Hyena 

Anna Norberg / CEO / Marknadschef / Producer

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln