Foto. Privat
Foto. Privat

Att lägga sin business-baby i andras händer

Jobbar ni på semestern eller kan ni hundraprocentigt njuta av en ljudbok där ni sitter i den uppvärmda solstolen med en iskall drink på bordet bredvid? Glömma allt som är på gång … eller borde vara på gång? Kan ni stänga av och bortse från att ni lagt er business-baby i någon annans händer? Er inte helt vuxna krävande baby som är behov av ständig näring och omvårdnad. Och lite push framåt. Som en trulig tonåring ungefär. Jag måste nog erkänna att jag inte är … helt bra på det här med att lägga den kontrollen i någon annans händer. Hur nanny-kompetenta de än är. Eller okay om vi skall vara ärliga så är jag jättedålig på det. Det är nog min sämsta gren.

Men den här gången gjorde jag något väldigt oväntat innan min avresa. Jag chockade mina medarbetare genom att använda mig av autoreply! För första gången får de som skriver till mig ett svar där det står ”Tack för ditt mail! Jag är bortrest under två veckor och läser därför bara av mina mail sporadiskt.” och därefter hänvisar jag till mina medarbetare. Det där med att jag läser sporadiskt är förstås ren bluff men visst låter det bra!?

Tycker nog att jag kan få några extra vuxenpoäng för mitt autoreply-initiativ. Visst, jag läser såklart precis alla email ändå men bara tanken att jag faktiskt har ett sånt där svar känns bra. Jag känner mig lite … i framkant av tekniken. I alla fall med mina mått mätt. Vanligtvis är jag per automatik fientligt inställd till alla sorters prylar som måste ställas in. Men autoreply gick hur smidigt som helst. Jag bara skrev texten, gav den och min dator till en kollega och sen var det igång. Fantastiskt! Jag såg hoppet tändas i mina kollegors ögon när jag berättade att jag skulle göra det. ”Nu skall hon äntligen koppla av” tänkte de nog. Jo, jag vet att det egentligen betyder ”Nu kommer hon inte att skicka en massa email” De ÄR väldigt duktiga allihop men i mina ögon aningen … spam-känsliga.

Men trots att jag på distans har styrt och ställt med planerna för Robin Hood … och lite andra hemliga projekt så har jag verkligen lyckats koppla av också. I alla fall periodvis. Och plötsligt är det bara en vecka kvar. Tänk så fort tiden går när man umgås med familjen! För kvalitetstid har det faktiskt blivit mellan email och ringande. Några oväntade månskenspromenader hand i hand och många och långa diskussioner med sonen om allt mellan himmel och jord. Och för er som kanske tycker att autoreply borde innebära att mailen lämnas helt orörd: glöm inte att babyn eller tonåringen därhemma, vårt företag, också är en del av familjen. Vi kan inte lämna någon utanför. Inte ens på semestern.

Nu är det dags för en stunds vila med huvudet på en fluffig kudde i skuggan av en parasoll, ett glas juice med klingande is i glaset och, istället för en ljudbok, nybakad försäljnings-statistik i mobilen.

”Tack för ditt email! Jag är inte på kontoret. Du når mig genom att vänta tills jag är tillbaka. Vi hörs snart igen”
Anna Norberg
Anna Norberg

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln